Followers

Jun 30, 2011

Comelnyeee Gambar Daripada Sayur Nie (^_^)

Posted by MohdHaz on 5:20 PM

cuuuuuteeeeeeeeeeee n sweeeeeeeeeetttttttttttt

gerammmnye green tngok..hehe...sngat kreatif la orng yg buat nie..

gambar kt bawah nie adalah beberapa gambar dari “The Courtesy of Paris-Beijing Photo Gallery” yang dibuat daripada kacang, kentang, wortel, lobak merah, kobis dan mcm2 sayur lagi... 

Kita tngok, bape banyak gambar yang korang boleh teka gambr apakah itu..hehe =)


the vegetable museum 14
the vegetable museum 13


the vegetable museum 1
the vegetable museum 2
the vegetable museum 3
the vegetable museum 4
the vegetable museum 5
the vegetable museum 6
the vegetable museum 7
the vegetable museum 8
the vegetable museum 9
the vegetable museum 10
the vegetable museum 11
the vegetable museum 12
the vegetable museum 15
                                            cuteee kn =)

Jun 29, 2011

Kenapa 'Love At The First Sight' Berlaku ?

Posted by MohdHaz on 8:41 PM

Tak semua orang percaya pd  "cinta pada pandangan pertama"... Sbb ramai yang anggap ianya berlaku dalam beberapa saat jerr... 

Namun tak sedikit pula orang yang berani mengatakan bahawa pasangannya waktu nie merupakan cintanya pda pertama kali berjumpa...

Persoalannye ialah....cewwahhhh... 
Mengapa kita boleh jatuh cinta begitu cepat pada seseorang?

Menurut Dr Helen Fisher, seorang ahli antropologi dari Columbia University New York City, ia adalah berkaitan dengan rasa tertarik yang begitu cepat terjadi,  dan tak jauh beza dengan sifat tertarik secara pantas yang terjadi pada binatang. 

Para pengkaji telah merakam sifat tertarik secara pantas ini pada ratusan spesies haiwan. Dari orangutan, babon, memerang, anjing eskimo, dan banyak lagi. Gajah contohnya, melakukan gerakan-gerakan seperti melambai-lambaikan telinganya, atau mengangkat belalainya tinggi-tinggi, ketika melihat lawan jenis jantinanya....
Menurut Fisher, manusia mewarisi urutan atau sifat ini sehingga terjadinya gejala suke pda pandangan pertama, atau yang kita kenal dengan love at first sight tuee...

Pada manusia, pertemuan pertama memang sangat penting, apakah pertemuan seterusnya akan terjadi lagi atau tidak menjadi persoalan... Tanpa mengetahui siapa si dia yang sebenarnya, kita cenderung akan bergantung pada persepsi pertama jerr. 

Berdasarkan satu informasi ini, kita lalu membentuk pandangan yang kuat mengenai si dia yang baru kita temui, umumnya dalam masa tiga minit  pertama saja.


Siapa yang jatuh cinta lebih cepat?


Kecenderungannya, lelaki jatuh cinta lebih cepat daripada wanita... Tetapi kita boleh jer bercakap  dengan seseorang yang baru kita kenal, dan segera merasakan chemistry atau keserasian. 

Penulis buku Why We Love ini juga mengatakan, kita akan tahu apakah hasrat kita adalah cinta atau nafsu, hanya dengan menjawab pertanyaan sederhana: "Berapa kali dalam sehari anda memikirkannya?" Sebab, cinta romantis akan menjadi obses. 

Hal itu boleh terjadi dalam sekejap, tetapi ketika itu terjadi, anda tidak boleh berhenti memikirkannya. Hasrat yang tiba-tiba muncul  nie  kadang-kadang boleh berlangsung dalam beberapa tahun.


Kesimpulannya, perasaan akan hasrat romantis yang pantas ini boleh jerr berlaku dalam saat-saat pertama anda menatap seseorang yang memenuhi konsep pada pandangan anda mengenai pasangan yang sempurna. Saat itu anda mengalami love at first sight.

Jun 26, 2011

Gambar Ajaib Di Mata Anda (^_^)

Posted by MohdHaz on 10:03 PM

cube korang perhatikan sendiri setiap gmbar-gambar nie semua...sngt unik dan menakjubkn...
mngkin ada di antara anda yg pernh tngok dan mngkin ada yg tidak...
so ape kata jom kite try tngok sama2 jom gambar2 nie semua dan cuba rasa apa yang seharusnya anda rasa..hehe =)
Lingkaran di atas sempurna.


Semua kotak sempurna bentuknya, tidak ada yang bengkok.


Percayalah, tidak ada bulatan / titik hitam di sudut-sudut kotak itu


Bagaimana sebuah tangga tidak ada turunnya?


Perhatikan titik hitam di tengah (Fokus selama beberapa saat). Lalu tarik kepala anda menjauh dari gambar. Anda akan melihat roda berputar.


Anda pasti melihat roda-roda berputar, betul??


Perhatikan titik hitam di tengah selama beberapa lama (Fokus hanya pada titik tersebut). Anda akan melihat bulatan warna lain akan menghilang.



Berapa jumlah orang di atas yang benar, 12 atau 13?
Hmm… Ajaib
Kenapa bende nie boleh terjadi ? mesti banyak yang bingung kan. fikir
Menurut green, nie semua terjadi kerana adanya pemutarbalikkan sesuatu fakta atau aturan daripada hal-hal di sekitarnya.  Ini yang membuatkan kita tak boleh membezakan mana yang benar atau yang salah.

Jadi, persepsi kita menentukan langkah kita seterusnya.
Kalau persepsi kita sudah negatif pada awalnya, maka seterusnya langkah yang kita ambil pasti cenderung negatif, cuba korang fikirkan dulu.. fikir
Kalau persepsi kita positif, maka tindakan kita seterusnya akan cenderung positif jgk la kan kenyit

Blog Review : Coretan Baik Punya (^_^)

Posted by MohdHaz on 12:48 PM

Hye semua....Have A Nice Sunday yeah.....

Di hari ahad yang indah lagi menyeronokkan nie...cewwahhh ..green nk review satu blog nie...
kenapa ?? banyak sbb kenapa green nk review blog nie...antaranya :-

  1. sbb tuan tanah blog nie kwn blogger green yg agak rapat ngn green !
  2. selalu tegur menegur ngn green !
  3. entry blog die bestt !
  4. selalu komen entry green !
  5. selalu terjah golek2 kt blog green !
  6. dan yang paling penting ... green enjoyyy kwn ngn blogger nie !! hehe
blog yang bertuah itu adalah blog Cik Arina !! hehe


ok...kawan2 semua ...
ape kata kite pgi terjah reramai jom blog Cik Arina  kita nie...hehe
kita lepak2 smbil mkn ais krim kt blog rina.... =)

Jun 25, 2011

" Bang , jom g jalan jalan "

Posted by MohdHaz on 5:40 PM

hye smua!!!
haaa green nk join lgi segmen dri blog Abg Ben kite....

apeee tak kenal abg ben ?? huh...mmng sadis la sape tak tau..hehe...
blogger pemesss Malaysia tue...

segmennye senang jerr...just untk blogwalking, carik kwn baru...kenal2..hehe...

nk join ?? syaratnye amatlah mudah lagi simple...

  1. Letak banner BEN ASHAARI BLOG
  2. Tajuk : " Bang , jom g jalan jalan " dan linkkan ke entri ini (bagi yang tak camana nak buat , tengok contoh rakan rakan yang dah buat dan hantar )

    ok korang boleh la klik banner bwh nie nk join k =)

    Santai Bersama BEN ASHAARI

    jom tambh2 kwn blogger kite reramai !!! =)

Close Up Mata Serangga Yang Menakjubkan (^_^)

Posted by MohdHaz on 1:46 PM

hye smua...sorry lama dh tak updat blog....
ye la...sejak masuk semester baru nie bnyak perkara kene buat... =)

ok..agak2 korng pernh tngok tak gmbr close up mata serangga...
uissshhhh mmng sgt2 unik n cantik upenye....huhu

jom kite tngok jom =)

Fly’s Eyes

(Image credits: ~jjjohn~)

Another Fly


(Image credits: kevincollins123)

And Another….

(Image credits: Pedro Moura Pinheiro)

Electron Micrograph of Fly’s Eyes


(Image credits: Shirin Pocha)

Dragonfly (Common Darter)


(Image credits: macropoulos)

Dragonfly (Common Darter)


(Image credits: macropoulos)

Emperor Dragonfly (Anax imperator) male

(Image credits: macropoulos)

Dragonfly (Crying?)


(Image credits: timitalia)

Face of a Southern Yellowjacket Queen (Vespula squamosa)


(Image credits: Opo Terser)

Blue Banded Bee

(Image credits: aussiegall)

A Solitary Bee’s Eye

(Image credits: kevincollins123)

Hoverfly

(Image credits:dincordero)

Jumping Spiders Close-ups

(Image credits: Opo Terser)
(Image credits: Opo Terser)
(Image credits: Opo Terser)
(Image credits: teejaybee)

Human Eyes

(Image credits: Voj)
(Image credits: C. Young Photography)

Caterpillar


(Image credits: Jessie Whittle)

Frog’s Eye

(Image credits: ToniVC)

Cat’s Eye

(Image credits: Marcos Teixeira de Freitas)

House Ant

(Image credits: Pedro Moura Pinheiro)

Ant Lion

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site