Followers

Nov 30, 2010

~ Question And Answer ~

Posted by MohdHaz on 8:03 PM

haha, perosak bahasa tul aku nie....







Q: Is there a person who is on your mind right now:
byk : fiza ( hemo2 ) hihi, baby yg auntie aku bru dpt, n pemint yg diam2 usha aku..sape ek?^^,

Q: Do you want children :
of course i want...!! more than 3 mybe..insyaAllah..

Q: Do you smile often : 
member aku kate aku nie moody cikit...haha..asyk period katenye..lol..tpi aku mmng suke senyum la wei...tak caye tnye Cik Kiah anak Pak Leman..

Q: Do you like your hand-writing? : 
kdg2 suke..cntik cm tulisn komputer...caye tak?
kdg2 rase nk kisar lam blender jer hand writing aku tue..adoii..

Q: Are your toenails painted:  
totally not! haha

Q: Whose bed other than yours would you rather sleep in: 
my parents bed..sgt empuk...uwww...

Q: What colour shirt are you wearing:
now i wearing green colour^^, 
mmng fanatik green btol kn..haha

Q: What were you doing at 7:00pm yesterday: 
mkn bubur ngn mak n atok kt umah...yummy2

Q: I can't wait till : 
2013...end of my journey as a student...haha

Q: When did you cry last:
mane pernah..eeii...memndai jer..i tak nangis taw..i kuat..haha

Q: Are you a friendly person: 
tgok keadaan la...x kn ngn owg gile pn ko nk frendly kn..

Q: Do you have any pets? ; 
tak de..tpi mint nk bela buaya...any?

Q:Do you sleep with the TV on? 
tak leh tido lam keadaan de bunyi dum dam dom deng....lol

Q:What are you doing right now? :
jwb soklan nie + mkn soto..
haa, mkn jer keje..tpi maintain kurus gak...

Q:Have you ever crawled through a window? : 
nope..n never :p

Q:Can you handle the truth? : 
yes..i can

Q:Do you still have pictures of you & your ex?:
tak de..dh kene mkn ikan kot sbb aku cmpk kt laut...

Q: If you're having a bad day, who are you most likely to go to? :
my sister a.k.a nurfazlina ^^

Q:What is your room like:
bersih.kemas.wangi.cantik.berseri.berkilau.


Q:What's right beside you:
mouse pad...lalala

Q:What is the last thing you ate: 
soto aym lerr...kt ats tue ade sbut..lol
haha

Q:Will u tag :

~ Award Boombastic Blog ~

Posted by MohdHaz on 4:17 PM


fuhhh!! first time sertai contest sejak mula berblogging 6 bulan yg lepas!!

hehe...thanks to my roomate aka my bestfrds babammm coz tag this on me..n i wanna try this one..
bak kate tuan pnye contest nie...hadiah dia misteri lgi...agak2 ape erh?
so, i pn cube la nsib..mane tau kn dpt g melancong pusing dunia 7 kali pn ok gak...haha...
so...pda yg i tag nama tue...jommm kita joinnn reramai k...bgi meriah majlis nie lgi..hehe..
cara dia mudah jerr...nk tau?? g tgok kt bawah tue...





♥First of all, anda kena jadi follower kepada bloghiburan duniawi( sila klik )
♥Copy pic kat ats ni n linkkan kepada
(http://www.mencariisteri.blogspot.com)....buat satu ENTRI yang MELETOP DUMDAMDUMDAMKEBABOMPANGPUNGPANG..(letak kat side BAR JGK)
♥Kemudian klu dh buat 2 perkara d atas ni, sila komenENTRI ni ( sila klik )..tinggal kn link yg korg buat..supaya senang kerja USTAZ tuan punya blog itu dan tag 3 kawan...untk entri BOOMBASTIk ni!!!...

TARIKH : 13 OKTOBER 2010 - 31 DISEMBER 2010

n i tag this 3 sweety gurls

~ fakta menarik tentang kematian ~

Posted by MohdHaz on 3:37 PM

menarik ke?? menakutkan ade lerr...haha


1. Sebelum meninggal dunia, pendengaran adalah deria terakhir yang akan meninggalkan tubuh kita. Deria pertama yang akan ‘pergi’ ialah penglihatan, diikuti oleh rasa, bau dan sentuh.

2. Kepala manusia masih lagi dalam keadaan sedar selama 15 hingga 20 saat selepas ia dipenggal.Cuba korang bayangkan......

3. Apabila Alexender The Great mati pada 323 sebelum Masihi, sebuah jalan khas telah dibina dari Babylon ke Mesir untuk membawa mayatnya. Kalau ditaksir kos pengurusan mayat Alexender itu dengan nilai mata wang pada hari ini, kosnya dianggarkan AS$600 juta (RM2.28 bilion)!
 

4. Sejurus sebelum Thomas Edison mati pada 1931, sahabatnya Henry Ford telah mengambil nafas terakhir beliau dan menyimpannya ke dalam sebuah botol.

5. Lebih 2,500 orang kidal mati setiap tahun akibat menggunakan barangan yang dibuat untuk orang yang menggunakan tangan kanan. 

6. Mayat pada hari ini lebih lambat mereput berbanding dahulu kerana terdapatnya banyak bahan pengawet di dalam makanan yang kita makan.

7 Mayat mereput empat kali lebih cepat di dalam air berbanding yang ditanam di dalam tanah.

8. Pencipta siri TV Star Wars, Gene Roddenberry adalah manusia pertama yang abu mayatnya disemadikan di angkasa lepas.


9. Tidak seorang pun rakyat Amerika meninggal disebabkan oleh usia tua sejak 1951.

10. Lebih banyak orang bunuh diri di New York City daripada yang dibunuh.


Nov 28, 2010

~ Dah Jadi Adat Orang Kita ~

Posted by MohdHaz on 12:37 AM

tolong tanye kt aku pe tue adat?

dngn muke pnuh semangat n confident level yg sgt tinggi kt muke...
aku pn menjawab.....

adat adalah KEBIASAAN....
( nie la pe yg aku belajo msa kt kindergarten 15 tahun yg lalu )

gambar hiasan
"ehh..betul ke si Peah anak Wak Seman kat hujung kmpung tue nk kawin Jenab?'' tanye Senah pda Jenab...
si Senah smbng lagi...
"ehh...bkn ke kakak dia blm kawin lgi? ORG TUA-TUA ckp...adk tak bolh kawin dulu dri kakak..nnti jodoh tak panjang"...bebel si Senah sambil Jenab mengangguk2...



pernh dgr kn ayat kt ats?? oiiiiiiiii....org kita nie mmng kayo bebenor dgn adat-adat nie..
ye la nk kencing tepi jalan pn kene ckp...''tok..nekk...anak cucu nak tumpng kencing''
kalau la tok nekk tue tak bgi izin ko nak wat pe agak2??haha

tpi pernah tak berdebat dgn atok nenek korang...DRIMANA ADAT TU DTG??
turun dri langit atau keluar dri dalam tanah??
aku rase mau kene terajang sulung klu korang tanye cm tue kn?huhu

tpi aku nk jwb gak benda nie...
actually, benda adat meng-adat nie datng dri zaman nenek moyang kite...yg dipengaruhi oleh berbagai unsur..
dan kesannye kite telah mewarisi dri zaman ke zaman...

okeisss...mari kite dok selak jap adat yg ade dlm msyarakt melayu...
yg mane mngkin gak ade dlm msyarakt kaum cina n india...
n mngkin gak dlm kaum yg tak tau dri mana asal usulnye...

1. tangkal azimat
2. adk tak leh kawin sblm abg or kakak ( langkah bendul )
3. mandi buang sial, mandi safar
4. percaya yg tangkap gmbr 3 orng tak leh, nnti boleh mati
5. jika dpt isteri tnggi dri suami, murah rezeki
6. tepung tawar
7. anak dara tak leh nyanyi kt dapur nnti dpt laki tua
8. org berkhatan tak leh jalan luar rumah
9. takleh potong kuku malam, nnti bwk sial

so, kita renung n fikir2 kn la yerr...haha

p/s : mmng dh lame tak update blog..bussy memnjng...
mohon doakan kesihatan nenek yg skg dirawat di Hospital...aminn...

Nov 8, 2010

~ Tanya Pada Hati ~

Posted by MohdHaz on 3:02 AM

ingat tak salah satu lagu dlm filem Allahyarham Tan Sri P.Ramlee...
dalam filem Anakku Sazali...
dalam satu adegan tue dia ada nyanyi lagu nie waktu dia masih kecik....

tnya sama pokok...
apa sebab goyang...
nanti jawab pokok....
angin yang goncang.....
lalalalala....amboi feeling plak korang nyanyi erkk..hehe...

dan bila babak time besar dh...
diowng tukar nyanyi lagu tanya pda hati...



Tanya pda hati pernahkah merindu....
Ingat masa lena apa mimpimu....
Masa berjauhan apa nan dikenang....
Bila difahamkan itulah sayang......

emm...so klau ade sape2 yang dok tanye kt korang "syg rindu tak kt sya?"
n korang tak tau nk jwb pe...aku rase baik korang sms diowng lirik lagu nie...
mauuuu menusuk kalbu maaa wa ckp sama luu....haha...
ok...now jom aku bawak korang selami n jelajahi lirik lagu nie satu persatu k....

"Tanya pda hati pernahkan merindu"
dlm lirik nie sndiri ckp tanye pda hati...yg korang dok fenin2 nk pikir pe ke halnye??hehe..
orang kata hati tak pernh menipu, mulut yang selalu ckp bohong...kn?
so..tanye la pda pintu hati...ape kata die..
tnye die "apakah kite pernh merindu??"

"Ingat masa lena apa mimpimu"
knape lirik nie suh kite ingat masa lena??knape suh kite ingat ape mimpi kite??
LENA disini maksudnye tidur yg sgt lena la...
bak kata orang kalau gajah lalu pn ko tak sedar punyelah...huhu...
hnya kite tidur ngn lena..biasanye kita akn mimpi ngn orng yg kita rindu n sayang sgt....
setuju tak??aku selalu doh cm nie...hehe
tak tau la plak law ade yg mimpi kene kejar ngn zombie kampung pisang leh dpt tido ngn lena....
mau termengah2 bangun dri tidur terus g kejut rommate...haha..

"Masa berjauhan apa nan dikenang"
dh jdi adat kite nie lerrr...
klau dekat jerr msti aderr je yg tak kene...itu tak betul lah..ini tak betul la...
mulut busuk la..kentut busuk la..stokin busuk la...pala hangguk ko...hehe
tpi bila brjauhan tue gak yg dikonang2...ushhh2....

"Bila difahamkan itulah sayang"
jdi bila korang tido dok ingt kt dia....
bila mandi dok ingt kt dia...
even bila nk 'melepas' pn muka dia gak yg muncul bgi feeling...
maka fahamlah..itu namanye syg..n biasenye faham dtg brsama cinta...



waahhhh..huhu..leh jdi pakar cinta lak aku kn...
bila mood nk menulis ade...nie la koje aku...
hehe...enjoy my entry k...

~ besok kirim, hari ni sampai ~

Posted by MohdHaz on 2:06 AM

jom kite relaks2 jap ehh...


Nov 5, 2010

~ Mcm Mane Nk Gembirakan Hidup Eh? ~

Posted by MohdHaz on 6:01 PM

"alahaiiiii...besarnye masalah aku..baik aku mati jerr"....
mungkin nie la ayat yg pernh trlintas di fikiran bila kita hadapai satu masalah yg kita rasa besr sgt...
YA atau TIDAK??
kekdng bkn setakat trlintas utk mati..bahkan nk bunuh diri gak...
nmpak tak lojik tpi bnda nie brlaku...


kekadng bila kite fikir baik2....
bodoh btul brfikir untk mati sedangkan kematian belum tentu menjanjikan kesenangan...
mati tue sakit n ape yg dilalui lepas mati barangkali lebih sakit,,,,
( ye la..dh sah2 bunuh diri tue dosa besar..naahhhhh kooooo, sebatan dri neraka...ambikkkk )

berpisah jer ngn couple terus ckp "mcm nie baik mati"...
aiyooooo....very the drama queennn sgt...ko ingt ko tue siput sarawak??boleh blahhhhhhh...!!

hidup satu prjuangan, so kalau dh nama pn perjuangn, psti tak terlepas dri ujian, dugaan n cabaran...
percayalah, stiap orang dh ditentukan untuk diberikan smua bntuk ujian yg bersesuaian dengan keupayaannya....

lain la kalau korang nk jdi ninja kerr...
nk jdi ala-ala tentera Rome dulu2 tue ker....
sbb mereka nie mmng dilatih utk berani mati..tpi bknlah mati yg sia-sia...
sbenarnye amat mudah utk jadikan hidup kita lebih indah bukn utk seketika...
dan seronok utk dilalui...

PEGANGAN AGAMA YG KUAT...
bnda paling asas dlm hidup...aku tak mampu nk komen bab nie..korang pikirlah sndiri k..

MATLAMAT YG BESAR
utk mncpai sesuatu matlamat jdi nyata, mmng pelbagai halangn perlu kita tempuhi...
ambk cntoh mudah, orng nk buat jambatan Pulau Pinang tue...korang ingt senang2 jerr ke nk buat tue?
msti bnyk cabaran yg perlu diGALAS...msti ade gelora...
mcm tue gak kehidupan kite...kalau kita dh setkan satu matlamat yg besar..insyaAllah smuanya psti akn lebih mudah...







last skali KELUAR DARI KEPOMPONG KESEDIHAN...
mcm rame2..bila dh keluar dri kepompong msti smua orng suke kn??
try to smile slalu...remmbr..kalau korng snyum pda sesiapapn, pasti snyuman tue terbalas kn??
( snyuman yg keluar dri hati adalah snyuman yg paling cantik, tpi kalau snyuman menggatal tue mmng korang carik bala la...haha )

bila kite rase dh dpt perhatian orang..kita akan rasai nikmatnya n berharganye hidup...
shingga mngalami saat2 akhirnye terdetik plak di fikiran kite...
"alangkah baiknye kalau dpt hidup seribu tahun lgi n tak mati-mati"...itulah MANUSIA...
sma cm aku gak...haha

sejak akhir2 nie aku suka tulis entry mcm nie...
sbgai ingtana diri sndiri mahupn  sesiape yg sudi jenguk blog nie..hehe...


snyum selalu n enjoy ur life guysss~!!!

~ Kita Dan Unsur Alam ~

Posted by MohdHaz on 12:36 AM

kalau kite ade sikit ilmu....pe salahnye share2 kn??
tak kn hilang pn ilmu tue kalau kite share...
lain la kalau ilmu tue kita g share kt orang...terus pale otak kita kosong...haha...aku pn tak nk cm tue...hehe...


lagipun ilmu tue kalau kita turunkan kt orang..pasti bnyk faedah yg datang menjelma...
ewahhh2...berfalsafah plak aku nie..haha

well....dh agk lame gak tak update blog...
maklum la..busy ngn study untk final exam nie....( study kerr ? )...haha
berkaitan ngn entry kali nie....mari kita baca n renungkan di manakah diri kita....
bgi aku, mybe pe yg dikatakn tue ade kebenarannye...hehe...pndai2 korang la k nilai...

ADALAH SATU HIKAYAT PURBA KALA mengatakan...hahaha...
penentuan unsur seseorang ditentukan oleh ank ke berapa dlm keluarge....

i ) TANAH : anak pertama, kelima, kesembilan

ii) AIR : anak kedua, keenam, kesepuluh

iii) API : anak ketiga, ketujuh, kesebelas

iv) ANGIN : anak ke empat, kelapan dan keduabelas

( dh rase cm tgok last air bender plak..hehe..)

ok..kt cnie penerangannye.....

BERUNSUR TANAH

- merendah diri, hormat dan patuh, setia serta rela bekorban.
- tidak cerewet,tidak meninggi diri, tidak sombong dan bukan seorang pemarah.
- tenang diri, aman dan memberi sokongan.
- tidak suke membantah atau membangkang
- berwatak manis, lemah lembut, bersih dan sntiasa menjage kecantikan
( bgi pmpuan..kalau laki...dia auw auw sikit la kot....hehe (^_^) )



BERUNSUR AIR

- menghidupkan hati pasangan dan pemberi semangat.
- mengambil berat
- hatinye bersih dan boleh membahagiakan pasangan
- menenangkan pasangan
- sangat romantis
- mudah menangis




BERUNSUR API

- cintanye sntiase hangat dan memberahikan
- cergas, cekap dlm gerak geri dan tangkas menguruskn rumh tgga
- penasihat yg baik
- pndai mnghias diri agr klihtn cntik selalu
- berwaspada selalu



BERUNSUR ANGIN

- lemah lembut dan menenangkan
- pndai bermain kata dan memujuk rayu
- sopan santun dan berbudi pekerti mulia
- bijak mewujudkan suasana selesa
- hati yg selalu berubah2....





OK...LU PIKIR LA SENDIRI...HAHA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site