Followers

Jun 22, 2010

Ade Ape DeNgan Kasut CROCS....

Posted by MohdHaz on 6:09 PM

Design yang menarik, selesa, ringan, serbaguna, warna yang pelbagai menjadikan Crocs menjadi pilihan ramai...
Baik mereka itu bayi kecil yang baru bertatih berjalan, kanak-kanak yang sedang aktif dalam dunia upin ipinnya, remaja belasan tahun, para belia, bahkan golongan veteran sekalipun mengenakan Crocs.


Namun tidak disedari musibah yang menanti Ummat Islam di sebalik kasut ini... ayuh kite bace artikel ni sampai abes tuk tau pe yg selanjutnya..


Bagaimana Kasut Crocs yang menjadi alas kaki paling popular kini mendatangkan musibah kepada Umat Islam?
Bukan setahun 2 crocs ini bertapak di bumi Malaysia malah lebih dari itu.
Namun baru kini disedari terdapat kalimah ALLAH, lebih tepat lagi di bahagian kita mengalaskan tapak kaki kita...subhanallah!


Untuk memudahkan imaginasi anda, mari kita berkenalan dengan logo Crocs. Kita semua sedia maklum nama Crocs ini diperolehi dari Crocodile/ Buaya... Disebabkan itulah, syarikat ini menjadikan gambar buaya sebagai 'model' mereka. Maskot ini dihias sebaik mungkin agar kelihatan comel. Jika anak-anak kecil melihat, sudah pasti menyukainya... Inilah doktrin minda bawah sedar kepada anak-anak.

Persoalannya, kenapa dikatakan terdapat kalimah Allah disebalik logo Crocs ini?

Baiklah, sila lihat gambar di bawah :




















Bagaimana? Ada sesuatu yang mencurigakan?
Sudah pasti ada yang berkata :
"Ah..ada-ada saja kamu. Tidak ada yang pelik pun kan. Hanya logo buaya yang comel. Tidak lebih dari itu."


Jangan tersilap. Jika dilihat sekali imbas, memang tidak akan kelihatan sesuatu yang janggal dari logo ini. Sama juga seperti produk Coca Cola. Setelah diselidik, sekiranya perkataan Coca Cola ini dilihat melalui cermin, akan tertera perkataan bahasa Arab : La Mecca, La Muhammad.
Apa maksudnya? Tiada Mekah, Tiada Muhammad SAW.


Baiklah, lihat gambar di bawah. Logo Crocs yang saya lampirkan di atas diterbalikkan beberapa darjah :




















Sudah dapat melihat sesuatu? Ya, kali ini pasti kelihatan dengan jelas. Kalimah ALLAH bukan? Siap ada sabdu lagi. Lebih jelas lagi, saya lampirkan gambar di bawah, ihsan dari facebook :




















Aduh, seperti terkena kejutan elektrik. Adakah semua ini satu kebetulan? Atau syarikat Crocs tidak tahu menahu akan hal ini? Hanya maskot buaya yang comel, tanpa ada agenda disebaliknya? Bagaimana pendapat anda?


"Sekali-kali tidak akan redha orang-orang Yahudi dan Nasrani sehinggalah kamu mengikut jalan-jalan hidup mereka" - Al-Baqarah 120
so,cner ni? kite da ter'beli' da ni..
ok ikut care2 ni,mybe ley mmbantu...


a) Option yang pertama, hilangkan logo ini dengan cara menggoresnya dengan pisau. Biar ia kelihatan bercalar-balar, kesucian Islam itu perlu dijaga.

b) Jika kita benar-benar marah akan perkara ini, bakar kasut Crocs kepunyaan kita sendiri.

c) Jika rakan kita belum maklum, sila maklumkan kepada dia. Bukan membakar terus kasut Crocs mereka.

d) Jika kita mereka masih mengira-ngira untuk membeli kasut ini, anda ada pilihan (a) dan pilihan (b).

e) Jika kita berautoriti untuk mengetengahkan perkara ini kepada semua, saya cukup-cukup mengalu-alukan.

f) Jika kita tidak ambil peduli akan pendedahan ini, sahlah keimanan yang ada di dalam diri bagi seorang muslim telah dicabut oleh Allah. Atau juga kita beranggapan ianya saja diketengahkan bagi mensabotaj Crocs.

g) Jika kita seorang muslim yang beriman, sebarkan artikel ini kepada semua. Baik menggunakan blog kita, akaun facebook kita, akaun twitter, atau lain-lain medium.

Jun 20, 2010

BerGumBira Dgn FamiLy....

Posted by MohdHaz on 10:46 PM


Hari nie best sangt... Aku G berkelah ngn family aq....
dh lame kami x g bercuti brsame sbb masing2x sibuk...
walaupun cuma sehari namun ia sngt bermakne...
mcm-mcm hal gak la yg terjadi..kalau nk tulis memng meleret pnjng n klakar gilerr..haha... thanks to mama....love u alllzzz...!!muahhx!



''tak dilupakan ucpn eppyy Father's Day to u ayah!!
~ Hj Zainal Abidin Bin Hj Dun ~

Jun 15, 2010

Segila-gila Orang Gila....

Posted by MohdHaz on 12:48 AM


huhu...post kali nie nk berkongsi cikit tentang owng gila nie..tpi awas...tetap ada iktibar di sebaliknya....selamat membace...hehe..
gmbr kt sebelah nie skdr hiasan jerr...
dia nie owng bijak pandai la...
cume gmbo kartoon die jer cm owng gile...

segila-gila owng gila nie....
  • ......diaowng nie tak pernh kena keracunan makanan walupun mkn entah ape2 benda entah...tpi owng yg tak giler plak??haa...lu jwb la sendiri...hak2


  • .....diowng nie merayau jauh mane pn, tau plak dia jalan nk balik kn??x pernah palk nk sesat... tapi owng yg normal, bnyk jer yg lari rumah n sesat tak jumpa2 jalan yg benar...
  • .....tak pernh kene penyakit cm darah tnggi kerr...masalah jantung ker...wlaupn x pernh langsung nk ambik makann tambahan n vitamin...tpi owng yg normal plak cm ne??berguni-guni aku tengok ubat n krim dlm alamri tue..sape nk jawab tu cik jah?hak2..
  • ......masih tau la nk menutup aurat wlupn tak jatuh hukum kt diaowng nie...tpi owng yg sihat terutamanye minah melayu skg nie...konon moden tpi agama ditolak kebelakang...
  • .....wlaupun gila tapi tak buat perangai gila-gila...tapi owng yg tak gila ramai yg buat perangai gila-gila mengalahkn owng gila....huhu....

DuLu N Kini...Kenape??

Posted by MohdHaz on 12:14 AM


saya sangat rindukan waktu dulu....

waktu di zaman persekolah itu cukup indah buat saya...

saat mula bertemu dgn si 'dia'
si 'dia' yg merupakan kawan baik sya....

saat mula saya kenali diri awk.....
segala-galanya indah.... bila saat awk kata ' emm..awk adalah pengganti seseowng yg pernh buat sya gembira'.. bila saat awk kata ' awk adalah owng yg sya bergantung harap '... hati saya terus berbunga riang....
betulkah??saya bermimpikah?? namun bila saya cubit tangan saya...ternyata ini satu realiti...
bermulanya episod sya sebagi teman baik awk.... kdang2x sya tertanye2x.... awk suka buli sya...dlm masa yg sama awk sangt caring kt saya....
namun smua tue la telah membentuk stu ikatan persahabatan yg erat... segala-galanya kita lakukan bersma... di mana ada awk..di situ ada sya.... ke surau bersama...ke dewan makan bersama... rindunya sya saat itu....
namun semuanya hanya seketika... sya telah membuat keputusan untuk berhenti seleps keputusan SPM diumumkan... mlm terakhir sya di asrama sekolah...
awk berkeras nasihat saya suruh tangguhkan niat...
namun hati remaja ini tidak mengendahkannya...
kenangan bersama awk takkan saya lupakan....

namun kini segalanya telah berubah.... semenjak sya berjaya melangkah masuk ke maktab dan belajar jauh dri awk... awk terus menghindrkan diri dri sya.... kdg2x sya tertnye...ape salah sya..???

hanya doa yg mampu sya hulurkan... semoga awk terus berjaya n berjaya... n ingtlah yg saya sangt merinduimu wahai temanku..
walaupun usia pertemuan kita cuma 4 bulan... namun kenangn bersmamu tertanam selama-lamanya di hati ni... saya sangat meRINDUi kamu...

Jun 8, 2010

BerPiJakLaH Di BuMi yG Nyata....

Posted by MohdHaz on 11:26 PM

bumi??
tempt untk mnusia hidup n mncari rezeki la... tmpat di mane semua owng memperjuangkn nasib n kekuatan masing2x untk terus hidup...
bumi kita nie dipenuhi dgn pelbagai warna yg indah...flora dan fauna...
smuanye harus n wajib kita jage... kita adalah pemegang amanah untk memkmurkan bumi nie...
''bumi n alam sekitar nie BUKAN milik kita sebalinya satu pinjaman untk kita jaga bagi generasi mendatang.....''



emm...kita nie sebagai manusia...
wajib berpijak di bumi yg nyata ok...

kita tak boleh khayal n berfikir seperti owng yg x de otak je.. ape jerr yg berlaku harus kita terima sbgi stu realiti...
kita tak boleh untk kembali hidup pda hari 'semalam' sbb 'semalam' tue dah pn berlalu....
kita juge tak boleh nk hidup pd hari 'esok' sbb 'esok' itu belum tiba....
kita adalah SEKARANG...di sini.....tak boleh nk ubah dah...
so..jgn lah kita anggap smua yg baik pda owng lain tue... akan juga jdi perkara yg baik pda kita n sebaliknye juga ok??....

pda insan yg kuat cemburu tue... jgn la asyk cemburu jerrr...sebalinye carilah kelebihn yg ade dlm diri untk capai kejayaan seperti owng lain tue...
ubah kekangan n keburukan yg ade kepada kelebihan n kebaikan... pasti kebahagian akan menjelma dlm idup....


''CinTa BukaN Hanya Menerima Sebaliknya SaLinG MembeRi DaN MeNerima"

Jun 6, 2010

HiTam PutiH DLm KeHiduPan

Posted by MohdHaz on 1:24 PM



Ape yg hitam??Ape plak yg putih tue erk??huhu
sejenis warna la..itu pn kowang tak tau kerr?? emmm...untk post kali nie..nk gak kongsi pendpt cikit mengenai kehidupan kite nie...
korang perasan tak bila kdg2x tue kn, tetibe jer kita boleh tk de mood n hilang pertimbangan??
bila kita cari..kita selami..n kita terokai...tak tau la plak ape sebabnye kn??




itu la sebenanrnye hidup kita nie....

kdg2x kita boleh eppyy gilerr n kdg2x cm owng yang mati laki/bini pn ade...
but itu normal la kn...mane ade owng epyy jerr sntiase...almaklum duk hospital sentosa la kalau cm tue tue...hihi
teringt kata-kata nie ' dugaan dlm idup nie adelah 'flavour' kehidpn kita'...
so, tue smua buat kita lbih matang dlm menilai hdup kita nie cm mane...
jadikanla sempadan n pengajaran tntng ape yg telh kita lalui pd masa silam kita tue...

kalau pengalaman tue baik, kita aplikasiknla dlm idup...
N kalau pengalamn tue sesuatu yg betul-betul wat kite berfikir bnyk kali N wat kita sakit...

jdikan la ia sbagai sempadan kite..jgn la wat DONNO jerrr n ulangi blik bnda tue..
tak reti2 lagi kerr??!!!pleaseee la..

kdg2 kita nie kt atas n kdg2 kita di bawah....
so..bersedialah dlm ape jua keadaan sekalipun ok!!!!
so, nk mention n tekankn kat sini....
pengalamn lalu jadikan PENGAJARAN!!!

sbb idup nie pasti dicorak dgn pelbagai warna tak kira la cantik ke tak kn...ok??!!
love u allzzz...

Jun 5, 2010

Ape laaa Nk Jadi.....

Posted by MohdHaz on 8:51 PM



















ape la nk jdi ngn dunia skng nie kn??
aku yakin msti semua owng tahu tntng kes kapal misi kemanusiaan untk rakyat Gaza kena serang ngn israel laknatullah...
ape ke hal nye la diowng wat mcm tue erkk?
dh la serng owng tak de senjata membuta tuli jerrr....hampeh tul!!!
bgi aku la kn, israel nie mmng dah tak bolh nk di ajor dh...
diaowng pikir diaowng nie mcm tuhan lak kt dunia nie...
boleh buat sesuka atyy mak bapak die jerr...
ingt manusia nie ape???binatang??pokok ulam???
lagipun kaum yahudi nie mmng sejak dulu lgi buta tuli...

suke-suke aty jerr langgar undang2x antarabangsa...
tpi masyarakat Islam wat pe??bnyk yg dokk tengokk jer dripada yg membantu kan??
sdangkan berbilion2x!! umat islam kt dunia nie kalau bersatu..
aku yakin pasti benda nie tak kn terjadi....

so, jom la kita boikot barangan israel nie..
pade yg suke mkn McD n Kepsi tue pasnie try la mkn ayam kampung plak...
nie la sedikit sebanyk sumbngn kita untk mereka saudara2 seislam kita yg mampu kita lakukan...ok???
ape plak pandngn korang??tepuk dada tanye la hati n minda...

Ellowww...Salam Untuk Semua... : )

Posted by MohdHaz on 4:43 PM

AssSaLaMuaLaiKum N SaLam Sejahtera Semua!!!!

firts at all, rase teruja betul la coz tetibe jer terlintas dalam aty nie nk buat blog n jadi seorang blogger...huhu...
ok la....
untk first post nie....cm biase la...hehe...tak kenal maka tak cinta kan????
so...i'll intoduce myself to all of u yang sudi jenguk2 blog nie....ok!!!
actually tak kisah la korang yg tngh dok bace blog aku nie jenis cam ne...
jenis lelaki soleh ke, pmpuan solehah ke, golongn yg tak dpt hidayah ke, laki lembut, pmpuan lagak cm jantan, even mak hayam sekalipun...ade aku kesah??haha...
amat la dialu-alaukan kehadiran korang menyerikan lagi blog nie..hehe
well...aku nie seorng yg simple jerr....
tapi agak teliti..hehe
aku tau ramai yang anggap aku nie agak pelik cikit, tapi ada aku kisah???hahaha
bagi aku life must go on whatever there will be...
yg penting niat kita dlm kehidupan nie...
mcm mane kita pandu hidup kita n corak hidup ni....
smuanya tue la penentu bahagia or tak hidup n mati kita nnti...
family plak owng yag harus n wajib kita sayang
baru la hidup kita berkat kan??

kalau asyik dok bergendeng jer dgn pakwe/makwe korang
smapi lupe tanggungjwb pda diri n family...

baik la kowang mati masa kecik-kecik dulu lgi bagus...
cozzz bila besar susahkn mak bapak korang jer bgi makan kat korang...
tapi tak pernah nk ingt jase diaowng tue....

aku ni plak sukar dijangka...
kdg2x tue boleh ceria semacam jerr cm owg gilerr pn ade..tapi seminit pastu leh plak 'period'...istilah yg kwn aku bgi kt aku..hehe
konsep aku untk blog aku nie senang jerrr...
memaparkn pndgn n pendpt aku tntang isu-isu semase...
ape yg aku rase nk komen aku komen la...
tapi bila ade yg tak puas hati ngn ape yg aku tulis kt blog nie...
aku bg stu ayat jerr....ADE AKU KESAH??HAHA...
lantak aku la...nk tulis ape..blog aku kn..hehe
tpi walauapepn aku sngt hargai la korang2 yag sudi lawat blog aku nie ek...
pendapat kowng pn aku akn jdikan panduan n sempadan dlm hidup...
aku tau, mesti ade yg terdetik dlm hati tue...""ape ke halnye budak nie tulis blog cm nie kn??""
tpi aku tak kisah pn...

blog ni la aku rase tmpt untk meluah pe yg aku rase nk luah n komen or kupas...
n mesti ade yg anggap ayat aku nie agak tak melambngkn budi bahase kn??
sbb aku sndiri nk bawk konsep santai dlm blog nei...
skema2 nie tak main la..cmpak laut jerr..huhu..
ok la..panjang btul dh sesi taaaruf kita nie kn..
so...harapan aku satu jee...
blog nie akn berjaye n hope owg akn epy bile bce blog nie..hehe
so..salam untuk semuanye..!!love u allzzz...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site