Followers

Oct 31, 2010

~ Bukan Ahli Agama, Tapi Sekadar Pandangan ~

Posted by MohdHaz on 12:57 AM

AKU BUKAN AHLI AGAMA, mahupun ahli surau, apatah lagi ahli Pusat Islam IPGKTAR nie.....
nk nmpk muka aku kt pusat islam??memang jarang...apatah lagi nk solat jemaah...
aku akui aku yg sangat jahil tentang agama.....tpi aku try untk berubah...insyaAllah...







tapi cuma aku nk share betape kekadang kita nie orang melayu terikat dengn sesuatu perkara....
sebgai contoh antara MELAYU dgn ISLAM tue sendiri....
sbb kite selalu terlupa tgok dripda pelbagai sudut...
sbb dh jdi tabiat manusia tue sndiri...selalu jer "judge a book by its covers"....
dan jarang sekali guna "not judge a book by its cover but its contents"...

teringat satu kisah tentang "penebus rasa bersalah"
serius..memula mmng susah aku nk faham tajuk nie...
tapi bila kita tak faham..kt sini la kita kene tanye orang...
tak salah bertanye daripada kite terus tersesat jalan..betul tak?

aku bawakkan contoh yg mudah jer supaya korang faham...
yag paling dekat dengan kita......iaitu ibu bapa kita...
semasa diowang masih hidup...
kebanyakkan anak-anak mengabaikan tanggungjawab mereka trhdp ibu bapa dengan pelbagai alasan...
alasan sibuk dengan hal dunia yg tak kan habis smpai bila-bila pn..
sibuk dgn urusan gf/bf/skandal ....
sibuk dgn itu dan ini....
sehinggalah salah seorang daripada mereka atau kedua-duanya diperintah Allah swt untk kembali kepadaNya..
waktu tue ape korang rasa????jawab sendiri k...



lps tue ade satu kisah yg aku pernah baca...
tersebutlah cerita hikayat lama...
dalam kesedihan kehilangan ibu bapa, timbullah rasa penyesalan dalam hati sbb abaikan mereka waktu hayat mereka masih dikandung badan...maka dilakukan perkara berikut :

1. upah orang baca Al'Quran 40 hari 40 malam....
(maklum la anak sibuk belake kn...then takut tersalah baca plak )

2. tabur berbagai-bagai bunga atas kubur
(walhal wktu mereka hidup, sekuntum bunga pn tak pernh diberikan)

3. cetak kitab yassin
( siap ada nama lagi "sempena memperingati pemergian si pulan n si pulan )

4. buat pelbagai kenduri..hari ke-3, ke-5, ke 47, tahun ke 9, tahun ke 128...
( masa si arwah hidup, si anak langsung tak nk bawak g makan kfc or pizza hut, masa dh tak de...bnyk pulak duit korang ehh??? )

bagi aku sebenarnye sindrom penebus rasa bersalah memng wujud dalam dunia melayu kita nie...
mungkin orang tua kita patut tinggalkan wasiat bagi anak-anak berbunyi cm nie
" kalau ade sesuatu terjadi kpada mak n ayah, tak payah la anak-anak mak membuat pelbagai justifikasi dengan sindrom penebus rasa bersalah..memadailah menyebut satu ayat yg tak sampai senafas untk menyebutnya " Ya Allah...ampunkanlah kedua ibu bapaku n tempatkanlah mereka di kalangan orng2 beriman"
takde belanje wang ringgit, tak payah cari orang n tak payah susahkan diri....

entry nie sbgai renungan kita semua...
sebagai peringatan n nasihat kepda diri aku sendiri n semua yg aku sayang...
termasukklah family, kwn2, sahabat n tuutttt aku yg kt semennjung tue...huhu,....

Oct 30, 2010

~ kelakarnye suami aku nie ~ ( kisah seorang wanita ) ^^,

Posted by MohdHaz on 2:45 AM

gmbr hiasan
Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…

Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..

”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..

Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..

“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!

 Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili  api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..

Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…

Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..

“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,

“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…

Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..
nk jdi hulk nie


Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku (cewahhh..),

            Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi
            Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

            Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…

            Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT  sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

            Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

            Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…

“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “

Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)

            Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…

P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

                                                                                                            Love,
                                                                                                            Suamimu

Oct 28, 2010

~ Exam Datang Lagi ~

Posted by MohdHaz on 4:44 PM

4sure la tiap kali akhir semester....smua students IPT akan hadapi stu zaman kegelapan..."Exam" la tue...hehe
zaman di mana buku n nota tue jdi peneman setia plak....
( tue pn law ade buku ngn nota ) ^^,
kalau dlm kelas asyk dok mengayam ketupat jerr mane nk ade notes kn...

tak de lagi dh facebook, farmville, plants vs zombies mahupn counter strike bagai pda zaman nie...
tpi kalau korang mmng dok gilerr gak ngn smua bnda tue...TERBAIK la....!!!haha...

apepn, di hari baik bulan baik nie....
doakan aku berjaye k...n i'll do the best...
sem lepas dpt 3.41..sem nie nk naikkn lgi..insyaAllah....
all the best gak n gudluck utk smua students2 IPT yg skg ni tgh bertungkus lumus study n exam...



utk pengetahuan smua peminat2 aku kt luar sana tue ( ade ke ?? ) haha...
raya tahun nie mybe kt sarawak jerr kot...
xpe...sdngkn Aidilfitri pn aku boleh raye kt cnie...
kalau Aidiladha nie ok la lgi...xpe kot raye kt cnie....
so, sesape yg rancang nk dtg beraye umah aku tue...sorry 2 say la...aku mmng tak de...haha...
perasan btul aku nie....emm...
papepn...

~ Selamat Maju Jaya kpada smua yg ambik exam n Selamat Hari Raya AidilAdha ~





Oct 16, 2010

~ Langit Tak Selalunya Cerah ~

Posted by MohdHaz on 1:23 AM

Pernah tak korang dengar lirik lagu nie?

Hidup tak selalunya indah....
Langit tak selalunya cerah....
Suram malam tak berbintang....
Itulah lukisan alam....

pda yg mint pda lagu2 nasyid...
korang mesti familiar ngn lagu nie...
lagu oleh kumpulan Hijjaz bertajuk Lukisan Alam....

aku pasti...smua orang yg hidup pasti tersirat kenangan masing2 dalam sanubari kn?
kerana kenangan itulah yg membuatkan hidup kita berwarna warni dan indah...

lirik lagu tue sgt touching sebenarnye....
lirik tue mengibaratkan yg hidup kita nie umpama cuaca...
tak selalunya cerah sepanjang masa....
anologi kpda hidup yg penuh dgn cabaran dan ujian....
sebagai manusia terutamanya sebagai muslim...kita wajib terima segala perkara yg berlaku dengn hati yg ikhlas n terbuka....bukan ape...smuanya adalah ketentuhan tuhan yg Maha Esa kn?

mcm dlm entry yg lepas..kita tak boleh tanye "knape kite" dan "knape bukn dia"....
sbb smua prkara yg berlaku pasti ada hikmah disebaliknya....^^,

since blog nie kategori "personal blog"...so entry ni amat berkaitan dgn diri aku...
lately...rase keseorangn sangt...makin lama makin sunyi n sepi...
kalau dulu hidup aku mmng ceria n indah...ibarat lirik lagu nie la....
tpi skrg??tak de sinar lagi dalm hidup nie.....
aku yakin dan amat pasti sekali nie smua sbb dosa-dosa yg aku lakukan....
makin aku nk jauh dripda dosa...mkin dekat pulak dia menghampiri.....
kesannya???aku rase cm kemurungn n keseorangan sangt2....
wlaupn ade family, sahabat, teman, kawan di sekeliling..tapi...jiwa tetap sunyi...

kdngkala terase cemburu tgok kebahagiaan orng lain....
tpi aku kna yakin pda kata-kata "knapa aku" tue....
sbb hidup tak selalunya indah...
tak selalunya penuh dgn kenangan yg colourful....
sebaliknya dh dicorak dgn pelbagai rupa n warna....
so, aku tak kn mudah putus asa dan mengalah...
jiwa yg manje n sensitif nie harus aku buang jauh2....
aku perlukan sokongn,dorongan,usaha serta keyakinan yg tinggi utk hadapi smua nie...
InsyaAllah...kalau kita liht pda kebaikan..maka kebaikanlah yg akn hadir pda kite...

thankszzz pda yg sudi baca enty nie wlaupn enty nie pasal diri aku sndiri...
at least rase lega sikit dpt luah kt cnie...n sbgai renungn kite bersama k....^^,

sebagai kesimpulannya..renung-renungkanlah erk....
batu bata yg disimen bukan pemuktamad kepda pembinaan sbuah rumah...
paku-paku yg diketuk pn bukn pelengkap pda sesuatu binaan...
sbaliknya rangkuman smua bahanlah yg menyebabkan sesuatu binaan itu berdiri utuh....^^,







Oct 12, 2010

why me??

Posted by MohdHaz on 7:49 PM



KENAPA KITA SELALU CKP....
...knape aku? knape aku susah? knape aku ditimpa bala?
..knape aku tak pernh nk senang? ...knape aku tak cukup duit?...

jom kite dgr ape yg si Authur Ashe nie ckp....
bila dia diajukan satu soklan...

bagi yg tak tau...Authur Ashe adalah lagenda Wimbledon yg mati akibat Aids...
korang tak tau ape tue Wimbledon?? g la google....pemalas btul korang nie...
smua harap owng jerr nk bg tau...smpi bila nk maju???hehe...




dia mati bukan sbb dia GAY ok...
tpi disebabkan jangkitan darah yg dia dapat masa wat pembedahan jantung sekitar tahun 1983...
smua nie korng boleh baca kat wiki...smua ade kt ctue k...

dlm bnyk2 surat yg dia terima dripda peminat...
ade stu surt yg sgt menyetuh hati die...
si pengirim bertanye : "Why does God have to select you for such a bad disease?"

dan Authur Ashe nie bals surt tersbut dgn kate2 di bawah....

THE WORLD OVER.....
50 million children start playing tennis....
5 million learn to play tennis...
500 000 learn professional tennis...
50 000 come to the circuit....
5 000 reach the grand slam....
50 reach Wimbledon...
4 to semifinal.....
2 to the finals....
when i was holding a cup I never asked God "why me??"
and today in pain i should not be asking God "why me??"

so..renung-renungkanlah...bila kita senang...ade pernah kite tanye 'knape aku??"

rasenye memang TAK ADE.......

love allzz...




~ Sayembara Di Pentas Kehidupan ~

Posted by MohdHaz on 7:22 PM

perrggghhh!! gempak tajuk entry kali nie..haha...
emm..sbenarnye ne adalah puisi ciptaan aku...
untuk pertandingan mengarang puisi IPG Kampus Tun Abdul Razak 2009....

tapi dh nk habis tahun 2010 dah bru diowng nk umumkan pemenang...haha...
BAGUS kan diaowng? aku sukeee sgt....tpi agak2 boleh menang ker erk?

utk pngetahuan smua..aku mmng minat berkarya..tpi sikit2 jerrr...
msih dlm peringkt belajo lgi....
ape...korang igt snang ke nk berkarya haa?
cube try lawan Datuk A Samad Said...dapat??
kalau korang boleh kalahkan die..bru dtg jumpe aku k...lawan ngn aku plak...haha...
ok...papepn..hayatilah k...
aku amat tersangatlah menghargai korang yg sudi bace entry nie.....muahhhhhhh kt kowng^^,

Kehidupan diadaptasi oleh karma duniawi,

Tatkala diri mula direnjis mentari,

Bertatih mengharungi ombak nan syahdu,

Menjadi penanjak jiwa,

Menerobosi gelompangan di sudut kehidupan.

Puncak suria bertandang dan berlalu,

Diri menjadi semakin berani,

Menari di pentas penuh ranjau,

Mencorak diri ke medan kemegahan.

Sejenak berada di puncak takhta,

Segunung lalang dicaci, secangkir emas dipuja,

Sombong dan bongkak permainan jiwa,

Namun masa itu lebih dewasa,

Harta dan kuasa tidak lagi dijaja,

Kembali ke arah sebuah realiti,

Bersatu bersama mengikat tali kejayaan,

Berjuang atas sayembara di pentas kehidupan.

@hak cipta terpelihara

Mohamad Hasbullah Bin Zainal Abidin

IPG Kampus Tun Abdul Razak 09'


Oct 10, 2010

~ perencah maggie ~

Posted by MohdHaz on 11:54 PM

perencah maggie? apekah?? maggie kari ke asam laksa ek?
tak pn maggie ayam cm kt atas tue...haha
bnyk cntik muka ko!!asyk pikir makan jerr...hehe...

sejak akhir2 nie aku rase lain mcm la...
rasa cm perencah maggie pn ade dalm pale otak aku nie...

nie mesti kes asyik mkn maggie jerr...
skg nie jdi pelupa jerr....bnyk bende aku lupa..even yg simple2 pn...
nk kate tua n nyanyok...mustahil..coz bila aku tgok cermin muka aku cm budak2 jerr....
cuteee je aku tngok..haha ( korang nk jeles lantak korang la ) ....

emm...orang kata blog nie tempt coret2 n luahkan perasaan...
ape yg kita rase...kita boleh luahkan kt cnie...
jgn plak ko luahkan maggie yg ko dh lahap semalam..
tak apsal2 blog ko kna block ngn server maktab nnti...ayoookkk...

siyesly...( perosak bahasa tol aku nie ), aku rase tak tentu arah la skng nie...
entah la...aku tak kuat nk hadapi smua nie...
aku insan yg lemah..hamba Allah swt yg sgt lemah...
aku tak de kekuatan mcm pe yg korang ade,,,,
even aku ketawa, gelak n ceria...dlm hati sape yg tau?
impian yg aku nk gapai tue tampak sukar sgt...
knapa? knapa ? knapa ? knapa ? knapa ?
sbb smua nie ujian dripada Dia....
nk kita jdi lebih tabah n matang dlm hidup nie...
kakak aku slalu pesan...dia ckp : "wat tak kisah jerr dik dgn ape yg owng lain buat pda adk, fokus utama adk adalah hbiskan study n berjaya dlm hidup adk "

wlaupn kadangkala mmng aku rase sakit sgt dgn ape yg orang lain buat kt aku..
tpi aku tetap ingt pesan kakak aku nie...smpai bila2!! that my promise...
mak pn slalu pesan supaya hormati orang lain...
so..wlaupn perangai ko cm cibai n celaka...aku still akn hormt ko sbagai sesame manusia....
cm tak de motif plak kn aku post entry nie...??
tpi wei..aku lega la dpt tulis kt blog kepunyaan aku nie pe yg aku rase..

korang rasa boring ngn entry nie?
ade aku kisah ??
kalau idup kita nie asyk nk kisah jer pe perasaan owng lain...sape plak nk jage hati kita kn??
kita bercita2 nk control or jadikan orang lain sbagai pencacai kita...
kita nk smua orng suke kt kita n nk kn perhatian dripada smua orng....
kita nk tunjuk yg kita nie hebat dpn orng n smua benda kita je nk menang...
tapi agak2 la wei...kita nie manusia..i repeat...M.A.N.U.S.I.A
karma tue tetap ade...aku sgt percaya benda nie...

hari nie korang boleh ketawa kepuasan sbb berjaya jatuhkan si dia dan si dia...
tpi jgn korang lupa...Tuhan kita tue MAHA ADIL lagi BIJAKSANA
smua benda yg belaku akan diambil kira oleh dua makhluk tuhan yg sntiase mencatat di kiri n kanan kita...

IBARAT PERENCAH MAGGIE....YG ADE MACAM2 PERISA DAN RASA...DIPERBUAT DARI PELBAGAI BAHAN....
TERSOROK DALAM SETIAP BUNGKUSAN MAGGIE DI SEBALIK MEE...
ITULAH KEHIDUPAN.....





~ Jom Gelak-Gelak...haha ~

Posted by MohdHaz on 1:36 AM


~ dalam malam yg gelap...hujan renyai2...tanpa disinari bulan..keadaan jalan raya tak bape nk nmpak...aku pn cari jalan mudh follow kete depn...
tetibe jer kete tue emegency break.
DUMMMM!!! aku tersondol belakang kete die ( dlm ati, akai ada ka ? )
aku turun dlm hujan lebat dan marah pemandu tue sbb berenti mengejut..

tpi yg aku hairan si pemandu tue tgok aku dgn seribu kehairanan...
kerana aku marah dia dlm garaj kete umah die....lol.. ^^,


~ dua ekor anjing terperangkp di sebuah pulau kecil dan ingin berenang menyelamatkan diri ke seberang...untk smpai ke seberang..ia memerlukan stamina yang tinggi..
si anjing A training habis-habisan...si anjing B relaks jerrr...
tiba masa kedua-duanya pn menyeberang dan anjing B smpai dulu..
malah sempat landing makan2 lagi tue...
anjing A tak puas hati..tapi anjing B kata " ala....relaks la..aku ni kn anjng laut" .

~ seorang mak cik nk beli tembikai merah
dan seperti biase pnjual menjamin tembikai yg dijualnya berwarna merah...
tetapi bila tembikai tue berada kt tangn mak cik..tetibe terlepas n terjatuh dan tembikai tue warna sedikit keputihan...
akibat takut dipanggil penipu..si penjual pn brkata : ' Eh! tdi merah, pasal jatuhla, dia takut terus jdi pucat dan putih' .

mak cik tue pn baling tembikai tue kt muka penjual tue...!!




Oct 9, 2010

Coret-Coret jom....

Posted by MohdHaz on 5:51 PM



smart tak gmbr latest aku tue? ahhaa..nk promo jerr..

emm...agak lame gak tak update blog nie...
bersawang2 dh kot...

sbb mmng busy memanjng je..sibuk wat assignment yg berlambk cm gunung ledang tue..
tambah ngn tugasan2 sampingn yg bila nk hntr bru dok sibuk nk copy n paste dri internet..haha..
lpas tue scribd bagai smua kna block..nasib baik la aku ade berok banned nie...
tpi nh hrapkn berok banned nie laju pn cm tnggu kura-kura jalan kaki maraton g US dri Kenya..


this week mmng awesome la kot..
sbb pe? sbb bnyk benda best2 jadi..hehe..
first tue aku ade perlawnn tenis...antara ahli dalam kelab tenis jerr...
n then ats keyakinan n jati diri aku yg sgt la confident nie...
aku try la masuk acara beregu lelaki ngn campuran...
last2..dua2 aku menang...haaaa!!!!!....bru ko tau Cek Jah....sape nk jawab?haha
tq to syakir n kak eve as couple ideal aku dlm dua-dua prlwann nie...
rase2 cm nk daftar KAGUM lak tahun depn acara tenis..haha..lol...^^,

lps tue..al kisahnye...ade la plak dak2 KPLI wat minggu kajian sosial...
haaa...kelas aku nie mmng suke kalau de event cm nie...hehe...
smua acara yg kmi msuk dpt tempat first n second...hebt kn?
bak kata kak rachel ( class monitr ) , kenakalan kami adalah kekuatan kami..hehe
mmng pn..kalu tak de klas kmi..cm tak meriah jer kot..hehe..

then..hri ni ade sesi tutorial...
pamie n mimie = mee lee fah ( gurau2 je ) pnye turn plak...
best diowng pnye games n sesi perkongsian tue...
since aku tak dicabut name untk kongsi pndapat..so aku kongsi kt cni je la erk..
pasal video first tue diaowng tayangkan psal kes anak yg makin lama mkin lupa kt mak bapak..
bgi aku mmng btul pn bnda nie..nobody can't to denied it..
tpi kite kn ingt wei..sbb mak bapak kite la kite berjaya cm skg nie..
tanpa diowng sape la kite..so, pndai2 la kite nk epykn diowng cm ne k...?
cntohnye cm belikn hadiah time hri bapa n ibu kerr...or whatsoever la pe yg korng nk wat brdasarkan kekereatifan korng tue..yg pnting hargai diowng selama mane kita masih boleh menatap diowng..
nnti kalau diowng dh tak de.bru la kowng nk meneysal...
cm kebanyakkan drama melayu tue...
wktu tue tak guna dh la wei nk nangis bagai nie...

then pasal video kedua lak tntng pmbuangn bayi nie..
bgi aku..mak n bapak yg bodoh n tak de otak yg buang bayi tue layak di cop syaitan n binatang yg idung pendek tue jer....
apasal la diowng g buang bayi tue bila dia dh lahir yg ade nyawa n sempurna fizikalnya...
kalau dh tak nk sgt bayi tue...jgn la dibuang2 cm buang sampah jerr....
longgok kt tepi jalan la, gantung ats tiang la..letak dlm lubang jamban lah...adoiii...
ko pikir diowng tue ape? taik ko? bongok punye manusia...!!!
manusia jenis ape la diowng nie...
sbenarnye sebaiknye kita smua balik kepada asas la iaitu agama kita..
aku akui aku pn bknnye kuat agama sngt tpi at least boleh bezakan lgi mne yg baik n buruk...
jgn la letak otak kt bawah tapak kaki..smpai benda tue pn lu olang tak leh pikir...
ayaaaaaaaa.......!!!!geram btul aku...time nk 'buat; bkn main excited lgi..bila dh ade dlm perut tue...perangai cm celaka....

emm..aku mmng emo sikit bab nie...
tpi apepn kita sama2 la muhasbh n ingt mengingati k...
doa supaya bnda nie dijauhkn dri kita n keluarga dan keturunan kite,...

apepn...i love u allz my classmate smp 1110 ps IPGKTAR...
kowng wat idup aku mkin ceria dgn mcm2 ragam, pengalaman n ilmu baru...
thnkx a lots... ^^,
selesai la sesi coret2..hehe...
tq pda yg sudi follow n bace blog nie k..
kowng smua amatah dihargai...







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site