Followers

Jun 10, 2011

Inilah 10 Bangunan Paling Luas Di Dunia

Posted by MohdHaz on 11:56 PM

hyep..haa..jom kite tngok plak 10 senarai bangunan paling luas yang ada kt muka bumi nie..


Dari waktu ke waktu seiring dengan makin majunya peradaban manusia, makin banyak bengunan-bangunan yang menghiasi bumi ini. Dari hanya bangunan  kecil hingga bangunan yang super megah dan luas.

Berikut adalah 10 bangunan terluas di dunia yang pernah dibuat oleh manusia :

10. Suvarnabhumi Airport, Thailand
Boleh dikatakan bahawa Suvarnabhumi Airport adalah salah satu airport terbesar di Asia Tenggara, dengan ruang tunggu dan ruang kendaliannya sangat luas, keseluruhan luas  bangunan ini adalah sebesar 
563,000 m². ini tidak termasuk kiraan landasan dan lapangan pesawat ok =)
 

9. Hong Kong International Airport, China
tempat ke sembilan masih tetap dikuasai oleh airport, namun kali ini bukan dari Asia Tenggara, tapi dari china, iaitu Hong Kong International Airport, sebagai salah satu airport tersibuk di dunia, bangunan airport ini mempunyai luas sebesar 570,000 m².
 

8. K-25, USA
K-25, USA adalah sebuah pusat penghasilan dan penelitian uranium milik Amerika Syarikat yang berada di daerah Tennesee. bangunan ini dibangunkan pada tahun 1945 dan kos pembinaanya adalah  512 juta dollar. Seluruh kawasan bangunan ini adalah seluas 609,000 m².
 

7. Pentagon, USA
Pentagon adalah pusat ketenteraan dan pertahanan Amerika Syarikat, jadi tak hairan jika Pentagon mempunyai luas yang sangat luar biasa, hal ini disebabkan oleh di Pentagon terdapat banyak senjata dan berbagai teknologiketenteraan milik Amerika Syarikat, luas seluruh bangunan ini mencapai 610,000 m².
 

6. The Palazzo, USA
Tempat ke- 6 masih di Amerika Syarikat, namun kali ini bukan bangunan tentera, tapi sebuah Hotel dan kasino megah yang berada di Amerika serikat. The palazo hotel and Resort merupakan bangunan mewah dengan konstruksi kelas satu. Luas bangunan ini mencapai 645,581 m².
http://listphobia.com/wp-content/uploads/071609_1803_10biggestbu7.jpg
 

5. Berjaya Times Square, Malaysia
Berjaya Times Square adalah sebuah pusat shopping dan hiburan terbesar di malaysia. Di dalam Berjaya Times Square terdapat dua hotel lima bintang, shopping area, pejabat, Taman Indoor, dan kemudahan mewah yang lain, luas bangunan ini adalah 700,000 m².
 

4. The Venetian, Macau, China
The Venetian, tempat ini memenuhi semua syarat sebagai tempat rehat jutawan Macau, luas The Venetian ini mencapai 980,000 m².
 

3. Beijing Capital International Airport, China
Beijing Capital International Airport adalah airport penting luas di china, Beijing Capital International Airport tercatat sebagai airport ke 8 tersibuk di dunia serta airport terluas ke 2 di dunia, luas airport ini mencapai 986,000 m².
 

2. Aaalsmeer Flower Auction, Belanda
Aaalsmeer Flower Auction adalah sebuah pusat pasar bunga dunia, setiap hari, ribuan dan jutaan bunga datang untuk dipasarkan ke Belanda dan seluruh Eropah, luas pasar bunga terbesar di dunia ini mencapai 990,000 m².
 

1. Dubai International Airport, Dubai
Dubai International Airport adalah airport terbesar di dunia, dengan 97 eskalator, 157 lif, 180 check-in counters, dan ruang parkir yang boleh menampung sehingga 2600 kenderaan membuatkan airport ini terpilih sebagai bangunan terluas di dunia dengan luas keseluruhan bangunan mencapai1,500,000 m².




wahh..hebat bkn ??

Berjaya Times Square No 5 terluas dunia tue .. =)

11 comments:

cayalah times square.. powerr

time square, satu hari pusing pon x abis lg. penat jalan

punya luas tu semua bangunan..inna suka yg no.2 tu..mesti juling mata nak pilih bunga kat tmpat luas mcm tu..^^

TS Kl tu pernah jalan round setiap tingkat kat shoping complex dia sebab cari 1 kedai gitar untuk member, kitaorang tak tau nama apa kedai tu...balik umah je terpukang kaki ke atas kepala ke bawah hahaha nasib baik ktaorg jumpe gak kedai tu...tu pun kaki dah lembik...rupa2nya dah lalu depan kedai tu huhuhu sadis2




KINDLY PADA YANG SUDI DAN BAIK HATI PLEASE VOTE amy YA? :D
Langkah 1 :"LIKE" http://www.facebook.com/pameranpengantin
Langkah 2 : "LIKE" http://www.facebook.com/photo.php?fbid=228974170463772&set=a.227905127237343.68704.186380094723180&type=1&notif_t=photo_reply&pid=825911&id=186380094723180

Tq ye cz sudi like,semoga dimurahkan rezeki semurah hati korang klik like untuk kami yang nak kawen ni :)

kita tak sampai lagi times square kl ni...huhu..Bila laaa sampai kat sana.

bangga owh dengan berjaya times square :)

hehe.. times square mmng besauu kan..siap de theme park lgi.. =)

wow..orite r num 5...kebanyakannya airport kan yang beso2 nih

a'ah...airport mmng selalunye gadabak besauu... =)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site