Followers

Apr 26, 2011

DNA Male Y sah milik Anwar

Posted by MohdHaz on 11:28 AM


KERATAN Kosmo! 8 Ogos 2008.


KUALA LUMPUR – Pihak pendakwaan berhujah di Mahkamah Tinggi di sini semalam bahawa profil DNA Male Y yang ditemui pada dubur Mohd. Saiful Bukhari Azlan adalah milik Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Menurut Peguam Cara Negara 11, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden, DNA Male Y itu disahkan sepadan dengan DNA yang diambil daripada tiga sampel milik Anwar selepas Ahli Parlimen Permatang Pauh itu ditahan semalaman dalam lokap Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur pada 16 Julai 2008.
Pakar kimia Makmal Forensik DNA Jabatan Kimia, Nor Aidora Saedon sebelum ini mengesahkan tiga barang tersebut iaitu sebatang berus gigi, sehelai tuala Good Morning dan sebotol air mineral kosong sepadan dengan DNA Male Y pada dubur Mohd. Saiful.
Dr. Seah Lay Hong dari Jabatan Kimia dalam keterangan sebelum itu telah menamakan satu DNA lelaki asing sebagai DNA Male Y yang ditemui bersama-sama DNA Mohd. Saiful pada dubur dan dua helai seluar dalam milik pengadu berkenaan.
Kata Mohd. Yusof, Anwar adalah tahanan tunggal yang ditahan di lokap pada 16 Julai 2008 sehingga 17 Julai 2008.
“Sampel-sampel yang diperoleh bagi tujuan analisis DNA tidak tercemar dan bukti DNA Male Y juga tidak dibantah oleh pihak pembelaan semasa perbicaraan,” kata beliau.
sumber : kosmo.com.my

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Search Site